BALATONI VAKÁCIÓ

– Csomagoljunk és induljunk, már réges-régen ott lehetnénk! – sürgette Ádám a családot a várva várt napon, amikor egyhetes nyaralására indultak Keszthelyre.

– Ha már ott vagyunk, megnézzük majd a Kesztet? Ott biztosan sok van belőle, ha Keszthelynek nevezték el ezt a helyet – kérte Ágika.

– Kesztet nemigen találunk ott, tudjátok, a Keszthely szó erődöt jelent – magyarázta anya.

A Nagy család nem vitt sok csomagot, éppen csak annyi ruhát pakoltak el bőröndjeikbe, hogy akár tél is jöhetett volna. Tettek el biciklit, triciklit, ribizlit, görkorcsolyát, vitorlást, mikulást, kenut, kajakot, szörföt, szörpöt, jégkorcsolyát, sílécet, fakutyát, szánkót, fánkot, egyszóval mindent. Ahogy megérkeztek a szállásukra, rögtön azzal kellett szembesülniük, hogy kicsi lesz nekik ez a lakosztály, így inkább kibérelték maguknak a Festetics-kastélyt, annak legalább elég sok a szobája, és a kertje se túl kicsi. Miután egy napon át csomagoltak bőröndjeikből, elindultak a Balaton-partra, de egy kissé elidőztek a sétálóutcán. Betértek a Játékmúzeumba, ahol a régi játékok úgy megtetszettek a szülőknek, hogy egész nap nézegették őket.  A gyerekek se nagyon unatkoztak, leültek a sarokba és egymás hátának dőlve aludtak. De sebaj, éjszakai fürdőzésre még leértek a vízpartra. Nagyon élvezték a Balaton selymes és simogató vizét, még úszóversenyt is rendeztek az első bójáig. Még szerencse, hogy mind a négyen remek úszók voltak, mert a sötétben nem látták meg a bójákat, így öt óra múlva a túlparton, Badacsonyban találták magukat.

– Hűha, nem itt foglaltunk szállást – kiáltott fel apa, így hamar visszaúsztak Keszthelyre.
Mivel csak a Hold fénye világított, alig láttak az orruknál tovább. Csakis ezért fordulhatott elő, hogy összecserélték a ruháikat.  Apa Ágika szoknyájában, Anya Ádámka nadrágjában, Ádám kosztümben, vagyis Anya ruhájában, Ágika pedig Apa gatyájában indult el vacsorázni. Az étteremben nem néztek furcsán rájuk, hiszen az, hogy egy család összecseréli a ruháit, nap mint nap előfordul. Ettől függetlenül apa és anya elé egy-egy darab virsli, Ági és Ádám elé pedig hatalmas tányér pecsenye került.

Másnap már reggel 7-kor a strand bejáratánál ácsorogtak, nehogy egy percet is elfecséreljenek más programra. Kár, hogy a jegypénztár csak 8 órakor nyitott. Mivel elsőnek érkeztek a strandra, jó ideig nem akadt más rajtuk kívül. Ki is használták a lehetőséget, és a vízpart minden egyes pontján lekenték magukat naptejjel, majd sütkéreztek egy percet. A folytatás is hasonlóan változatosan telt, ötpercenként mást és mást vettek elő. Szörföztek, kenuztak, kajakoztak, csónakáztak, vízibicikliztek és kipróbáltak mindent, amit csak lehetett. A biztonság kedvéért a téli sporteszközöket is mindennap levitték magukkal a strandra, hátha idén kicsit korábban, már nyáron leesik a hó és befagy a Balaton vize. Kár, hogy egy nappal rövidebbre szabták nyaralásukat. Annyi holmit hoztak ugyanis magukkal, hogy egy teljes napig pakolták be az autójukba.