BALATON-ÁTÚSZÁS

Az ikrek, Barnita és Zöldita barátaikkal, Kékivel és Fekével, Pirivel és Rózsival a révfülöpi kikötőben sütkéreztek. Július utolsó szombatján a Balaton tükörtiszta vizében magukat nézegették. Jóízűeket nevettek, amikor egy-egy hullám vékony langalétát, vagy épp egy hordóhasú törpét formált belőlük.

–          Jé, én egy sneci vagyok! – kiáltott fel Barnita.

–          Nem vagy sneci, csak snecik úszkálnak a vízben – javította ki Zöldita.

–          Anya, anya! – kiabált a hat apró sneci.

–          Leszek én az anyukátok – ajánlkozott Rózsi.

–          De Te nem tudsz főzni, és azt sem tudod mennyi 2 millió meg 2 millió – válaszoltak a snecik.

–          Igazatok van – egyezett bele Rózsi. – De ha nincs itt az anyukátok, valakinek gondoskodni kell rólatok.

–          Anya, anya! – kiáltoztak továbbra is a kicsi halak.

–          Honnan kerültetek ide? – kérdezte tőlük Zöldita.

–          Balatonboglárról, a Platán strandról úsztunk el idáig, helyesebben csavarogtunk el otthonról, és most nem találunk vissza – sírtak a kicsik.

–          Te boldogságos Balaton, az több mint 5 kilométer. Ti kis hétköznapi hősök – hüledeztek a gyerekek.

–          Hogy a csudába juttassuk vissza őket az otthonukba? – tanakodtak.

–          Őrült nagy a hőség, nekem jólesne egy kis felfrissülés. Valamennyien kitűnően úszunk, mindenki maga mellé vesz egy snecit, és már indulhatunk is a túloldalra. Még szerencse, hogy itt a legkisebb a távolság az északi és a déli part között. Akár versenyezhetünk is – osztotta meg ötletét a többiekkel Barnita.

Nem sokat teketóriáztak. Vízbe vetették magukat és már szelték is a habokat. Először őrült tempóban, aztán rájöttek, ha lassabban úsznak, később fáradnak el. Félúton tartottak, ahol mindenki hozta a formáját: Barnita már barnult, Zöldita zöldült, Feke feketedett, Kéki kékült, Piri pirult, Rózsi rózsaszínesedett a fáradtságtól.

–          Pihennünk kellene – javasolta Kéki.

–          Egyetértek, de hogyan? – kérdezte (leginkább saját magától) Feke. – Előttünk a Balaton, mögöttünk a Balaton, vagyis ha körülnézek, mindenütt csak víz és víz – mondta ijedten.

–          Feküdjetek a hátatokra és lebegjetek a vízen! – jutott eszükbe az életmentő ötlet a sneciknek.

Az ötlet bevált, 10 percig mozdulatlanul ringatóztak a vízen, amikor is gyomruk hangos korgása visszahozta őket a valóságba.

–          Ennivalónk továbbra sincs, de különleges szűrőnkkel tudunk nektek vizet tisztítani a Balatonból. Ettől újult erőre kaptok – jutott eszükbe a megoldás ismét a sneciknek.

A hat jó barát valóban feltöltődött energiával és már úsztak is tovább, de egy idő múlva a kis halakon úrrá lett a fáradtság.

–          Hasaljatok a hátunkra, vagy feküdjetek a hasunkra – mondta nevetve Rózsi.

A sneciket nem kellett sokáig biztatni. Mókás látványt nyújtott a csapat a rögtönzött kalandtúrán. Mire átértek a túlpartra, testük az úszástól kimerült, a bőrük egy százéves öregemberéhez hasonlóra ráncosodott.

–          Bár a Balatont átúsztuk, azért még mindig a víz az úr – mondták elcsigázva az ikrek, a többiek pedig egyetértően bólogattak.

A kis snecik mindebből szinte semmit sem érzékeltek, úgy aludtak, mint a téli álmát alvó mormota. Csupán szüleik és testvéreik örömujjongása ébresztette fel őket.

–          Nagyon köszönjük, hogy visszahoztátok őket. Már azt hittük, soha többé nem látjuk őket – hálálkodtak a gyerekeknek.

–          Igazán nincs mit – válaszoltak szerényen, de egy vizes visszaútra már nem vállalkoztak, inkább biciklit bérelve zötyögtek vissza Balatonboglárra.

A snecik kezdeményezésére – hálából a segítségért – július utolsó szombatján minden évben megrendezik az öbölátúszást, ahol a legbátrabb és legkitartóbb úszók vágnak neki az óriási vízi kalandnak. Akinek sikerül teljesítenie a Révfülöp és a Balatonboglár közötti több mint 5 kilométeres távot, az igazi balatoni cápának érezheti magát.